Melissa Broder: Halak (Park Könyvkiadó, 2022)

Depresszió, erotika és a furcsaság érdekes egyvelege ez a könyv. Féder Márta által szerkesztett borító nagyon jól visszaadja a mű különleges hangulatát, a fő történetszálat.


Lucy harmincnyolc éves nő, akinek megfeneklett az élete és egyre jobban belesodródik a depresszió mélységeibe. Nem halad a disszertációjával Szapphóról, elégedetlen az életével, de a valódi mélypont akkor következik be, amikor véget ér nyolc éves kapcsolata és nem tudja, hogy merre haladjon tovább. Nővére hívására Los Angelesbe érkezik, hogy vigyázzon Doninicra, a cukorbeteg kutyára, amíg ők a férjével utaznak. Ebben a számára idegen világban talán még jobban belesüllyed a fájdalom, önmarcangolás, önsajnálat fekete hullámaiba, miközben igyekszik gondoskodni a kutyáról és mellette terápiára jár, melyre egy testi sértés miatt jogilag kötelezték.

Ambivalens a kapcsolatom a könyvvel, mert az elején majdnem leraktam a vulgáris kifejezések miatt. De lassan hozzászoktam, és később már úgy éreztem, hogy a főhősnő lelki állapotát nagyon jól tükrözik a trágár szavak, kifejezések. De nem ez volt az egyetlen meglepetés a könyvben. Lucy ugyanis úgy próbálja meggyógyítani lelki sérülését, hogy a Tinderen keres lehetséges partnereket, és ezekről a kalandokról részletesen olvashattam a könyvben. Majd megismerkedik valakivel, aki egy egészen más világot testesít meg és különleges lelki és testi kapcsolat alakul ki közöttük.

A regény tehát bővelkedik erotikus jelenetekben, trágár kifejezésekben, humorban és a mitológia is helyet kap a lapokon. Ebben a furcsa egyvelegben azonban szépen kirajzolódik egy nő útkeresése, aki gyermekkorában sérült, elhanyagolt volt és nehezen talál rá a számára kijelölt útra, önmagára és arra, hogyan lehet kötődni valakihez egészséges formában. Az élet örök kérdései merülnek fel a történetben: kik vagyunk, hova tartunk és mi a szerelem?

Amennyire nem kedveltem az elején, annyira elgondolkodtatott a végén. A nagy egészet nézve ügyesen felépített regény, mely kifejezően használja a szimbólumokat és gyakorlottan vegyíti a realizmust a mitológiával.

 Ha valami szokatlanra, kissé megbotránkoztatóra vágysz, ez a megfelelő könyv. 


Melissa Broder: Halak (Park Könyvkiadó, 2022)

357odal, füles, kartonált, ISBN:9789633557891

Fordította: Nádor Zsófia

Borítóterv: Féder Márta

Megvásárolható: https://www.libri.hu/konyv/melissa_broder.halak--6.html


Melissa Broder író, költő, esszéista. Verseiért Pushcart-díjat kapott. Los Angelesben él. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések