Peter Brannen: A világ végei avagy a földtörténet tömeges kihalásai (Park Könyvkiadó, 2022)

 

Megdöbbentő időutazás a múlt legnagyobb katasztrófáihoz, tanulmányút a Föld jól szervezett működésének megismerésére és kitekintés a jövőbe.


Nagyon jó dramaturgiával rendelkező mű, hiszen végigvezet öt kihalás eseményein, megmutatva, hogy az élet körforgása a bolygóra is igaz, mert elpusztul, átalakul és megújul. És mikor ezt a ritmikus ismétlődést olvasóként felismerem, akkor a mű megmutatja a jövőt, mely a következő kihalás, világ vége félelmetes képét vetíti előre.

Peter Brannen, tudományos újságíró személyes érdeklődése nyomán indult el, hogy végigjárja a súlyos pusztulások útját felfedve a nyomokat, meghallgatva elméleteket, rekonstruálva a történetet.

Az emberi élet mértékével nehezen felfogható a 445 millió évnyi távolság, amikor az első kihalás megtörtént, és olvasás közben is olyan érzésem volt, mintha egy jól megírt sci-fi műben lennék, de hamar átéreztem, hogy a valóság ennél drámaibb. Érdekes volt arról olvasni, hogy milyen élőlények népesítették be a bolygót akkor, hogyan változtak az életkörülmények és milyen biológiai, környezeti, geológiai változások indították el a végzetes eseménysort. Így vezet végig a szerző mind az öt kihalás történetén, miközben olvasmányosan ír a folyamatokról, a kihalásokról. Varázslatos élmény volt számomra, hogy ezek az ősi történések milyen nyomokat hagytak az utókornak, melyből a technikai fejlődéssel párhuzamosan egyre több információt képesek kinyerni a kutatók, szakemberek. Kövületek, hegyek, völgyek különös fényképalbumként őrzik a múlt egy-egy pillanatát vagy időszakát. De vajon valóban képesek arra, hogy megmutassák a jövőt is? A ciklikusság újabb csúcspontja, vagyis a hatodik kihalás vajon mikor következik be és hogyan? Erről is részletesen ír a szerző az utolsó fejezetben.

Olvasmányos írásmód jellemzi a könyvet, de a szöveg hemzseg a szakszavaktól, kifejezésektől, melyek kikerülhetetlenek az összefüggések megértéséhez. 

Tetszett a mű bár nem adta magát könnyen, viszont megérte elolvasni, mert nagyon sokat tanultam ebből az olvasmányból, sokat jegyzeteltem, jelöltem. 

Peter Brannen: A világ végei avagy a földtörténet tömeges kihalásai (Park Könyvkiadó, 2022)

405 oldal, füles, kartonált, ISBN 9789633557112

Fordította: Gyárfás Vera

Megvásárolható itt


Peter Brannen: tudományos újságíró. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések