Marton Evelin : Farkashab

Emlékezetünk becsapós, néha átalakítja a pontos információkat, vagy csak olyan képeket őriz meg, melyek fontosak, érzelmileg meghatározóak voltak. Ezek a képek olykor fekete-fehérek, vagy épp színesek, máskor mozaikosak, esetleg absztrakt művészi ábrázolásoknak tűnnek összemosódott határaival.

Ilyen felvillanó emlékképeknek tűntek a könyvben szereplő naplóbejegyzések, melyek nem lineárisan követték egymást, mégis ügyesen megrajzolták egy fiatal lány életének alakulását. Ahogyan gyermeki szemein át látja a világot, de még nem érti, csak érzékeli és magába szívja a ki nem mondott történetek tanulságait, a felnőttek gyötrelmeit, álmait, vágyait. A társadalmi és politikai változások még külső történések számára, de hatásait a család, a távolabbi környezet életének alakulásában már látja. Érzi, de nem érti, és magyarázat nélkül önmaga próbál megküzdeni az élettel a saját maga kreált megküzdési stratégiákkal.

A valós életesemények és a fiktív történet észrevétlen elegyében láthattam egy fiatal nő felnövésének történetét, miközben megismertem a szűkebb és tágabb környezetét. A gyermeki hang mellett a fiatalság lázadó, bizalmatlan, olykor magányos hangja is megszólal, mely a világ drámáira rezonálva hullámzó érzelmeket mutat. Melankolikus hangulata hűen tükrözi az emlékezés nosztalgikus hangulatát, ahogy visszagondolunk életünk néha már megsárgult, félig elfeledett képeire, önmagunkra, egykori érzéseinkre. Szép nyelvezete, mégis egyszerű írásmódja olvasmányossá teszi az egész művet.

Könnyű volt kapcsolódni a főhőssel, hiszen majdnem egykorúak vagyunk és érdekes volt megismerni életének főbb, számára jelentős állomásait, miközben folyamatosan kitekintett a világra. Így szóba kerültek költöztetések, politikai átrendeződések, Csernobil, napfogyatkozás, ezredforduló.

Miután befejeztem a könyvet, hosszan gondolkodtam azon, hogy az én utólag jegyzett naplómban milyen fontos események kapnának helyet és mennyire lenne intenzív az emlék színe, érzelmi fontossága.


Marton Evelin: Farkashab 

Lector Kiadó, 2022


144 oldal, keménytáblás, ISBN 9786068957371


Megvásárolható itt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések