Bereczki Enikő: A rejtélyes Z generáció: Együttműködés a mai tizen-és huszonévesekkel (HVG Könyvek Kiadó, 2022)

Amikor elolvastam a könyvet és becsuktam, akkor elgondolkodtam, hogy mennyi mindent tanulhatnak egymástól a generációk képviselői. Akár a munkahelyen, akár a családban, de bármelyik hétköznapi helyzetben adott az egymásra figyelés, tapasztalás lehetősége.

Ez a könyv egy generációs szakadékon átívelő híd, mely hatalmas segítség mindenkinek. Nem csupán a Z generációt segít megérteni, hanem megmutatja, hogyan lehet meglátni a nemzedékek különbségeiből adódó nehézségeket és ezzel a tudással enyhíteni a konfliktusokat. Rendkívül jól felépített kötet, mely teljesen körbejárja a témát úgy, hogy semmilyen felesleges információt nem tartalmaz. Jól érthető, közvetlen fogalmazása miatt élvezet volt olvasni.

A Z generációt (1996-2009 között születettek) mutatja be családi közegben, munkahelyen, online térben, oktatásban. Nagyon érdekes összefüggéseket világít meg, melyekből  sokat tanultam.

A technológiát érintő rész különösen tetszett, hiszen én is átélem, hogy a fejlődés üteme nagyon gyors, nekem kissé nehéz vele lépést tartani, míg a gyermekek, fiatalok minden nehézség nélkül elsajátítják a technikai fogásokat. Így ez is egy óriási szakadék lehet generációk között. Munkám során tapasztalom, hogy már alsós gyerekek is ügyesen használják a telefonokat, számítógépet és bátran kipróbálják az újításokat, sokat lehet tőlük tanulni.  

Pedagógusként nagy kedvencem volt a Digitális felelősségvállalás szülőként című fejezet, mely hasznos információkat ad a szülők kezébe ahhoz, hogy a gyermek egészségesen fejlődjön a digitális világban, valamint egészséges kapcsolatban álljon az online tér adta lehetőségekkel.

Megismerve a mai tizen-huszonévesek generációs sajátosságait sokkal jobban értek hétköznapi szituációkat, könnyebb az együttműködés. Segített a mű abban, hogy nyitottabb és elfogadóbb legyek és rávilágított arra is, hogy saját generációm tapasztalatai  között is van sok  olyan, melyet hasznosítva átívelhető az a bizonyos szakadék a nemzedékek között.

Hasznosnak és rendkívül érdekesnek találtam a könyvet, melyet érdemes forgatni, olvasni. 

Megvásárolható: https://hvgkonyvek.hu/konyv/a-rejtelyes-z-generacio

Bereczki Enikő: A rejtélyes Z generáció, HVG Könyvek Kiadó, 2022
ISBN: 9789635651382



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések