Háború a lélekben is

 Bagó Tünde: Ella háborúja (21. Század Kiadó, 2023)

Gyötrelmes időszakot jelenít meg Bagó Tünde ebben a regényben. A második világháború csontig hatoló fájdalmai, félelmei, a mérhetetlen düh, tehetetlenség mindig elborzaszt és bár már sok ilyen témájú könyvet olvastam, mégis értetlenül állok a történtek előtt. Ám kevés olyan művet ismertem meg a témában, mely német oldalról közelíti meg e vészterhes időszakot, ezért örültem, hogy most egy fiatal német házaspár áll a középpontban.

Ella restaurátor, igazi művészlélek, aki kissé kivonja magát a történések alól, elbújik, visszahúzódik. Férje, aki orvosként életek megmentésére esküdött fel, egy Svájc melletti kis német falu kórházának vezetését kapja meg. De mindennek ára van, 1944-ben pedig ez különösen igaz. Igaz szerelem az övék, melybe beleszól a háború, terveiket átírja az új politika, a lehetőségeket behatárolja a nélkülözés.

Megvallom, Ella nagyon unszimpatikus maradt nekem végig, hiszen nem vette ki részét a háborúból, viszonylag védetten élhette a mindennapokat, mégis úgy érezte, hogy joga van ítélni, elítélni. A férjének viszont döntést kellett hozni, mellyel mindkettejük, valamint sok más ember életét is megmentette. Ez a dilemma áll a regény középpontjában, mely valóban elgondolkodtató. Egy ilyen borzalmas időben vajon mit tennénk meg az életért? A sajátunk, illetve szeretteink életéért?

A regény viszonylag visszafogottan ábrázolja a második világháború borzalmait, de az írónő olykor felbukkanó erős képekben mutatja be a kegyetlenséget, a félelmet, az emberi erkölcsök felbomlását. Maroknyi szereplő segítségével mutatja be a gondolkodás sokféleségét, a hatalom iránti érzelmek változatait.

Szép írásmódja már az első oldalakon tetszett, így a téma ellenére jó olvasmányélményt jelentett.


Itt megvásárolható a könyv.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések