Múltunk meghatároz minket?

 

Pálinkás Szilvia: Genomba zárt örökség (Olvasni Menő Kiadó, 2022)

A múlt hat ránk, elődeink története, életútja befolyásolhatja életünket, döntéseinket, választásainkat. Transzgenerációs traumák, örökölt sors.

Sokkal többet kellene foglalkozni a múlttal, a családi történetetekkel, történelemmel, de nem csupán generációs kérdések, vagy az epigenetika miatt, hanem mert sorsunkat alakíthatják az elfojtott érzelmek, eltitkolt történések. Génjeinkben hordozzuk őseinket.


Bor Terézia története az 1890-es évekbe visz el minket az Alföld csodálatos tájára, Kiskunhalasra és környékére. Hitelesen idézi meg az akkori életmódot, társadalmi rétegzettséget az aktuális normákkal. Egy végzetes szerelmi történet, ami egyben egy erős nő életútja is. Bor Terézia a szerelmet választja és ezzel megpecsételődik sorsa. A szegénységben boldogságra, célra is lel, megküzd a nehézségekkel, és erős, elismert javasasszonnyá válik. De abban az időben is nagyon különbözőek voltak az emberek, rengeteg konfliktust teremtve az egyébként is sok nehézséget tartogató világban.

Valós szereplők, valós események alkotják a regény vázát és az írásmód hűen tükrözi az akkori nyelvezetet, beszédmodort, nyelvi sajátosságot. Pálinkás Szilvia valósághűen építette fel családja történetét, remek regényt adva az olvasók kezébe.

Szeretem a családtörténeteket és a helyszín külön tetszett. Mindig örülök, amikor az Alföld szép vidékén játszódnak az események, ismerős helyekre kalauzol az író. Olvastam volna még több részletet a család többi tagjáról, a gyermekekről is, de így is kerek egész volt a könyv.

Itt megvásárolható a könyv.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések