A történelmet gyakran a győztesek írják, de a fényképek nem hazudnak

Olaszországról a napsütés, a színek, ínycsiklandó tésztás ételek, borok és felfokozott érzelmek jutnak eszembe. Az olasz életigenlés, a csodálatos tájak hihetetlenül vonzóak még úgy is, hogy soha nem jártam ott.  Pedig Olaszország is megvívta a maga csatáit: szétszabdalták, majd egyesítették, harcok dúltak békés földjein, hitek és hiedelmek feszültek egymásnak, emberek vére áztatta a ma már turisták által kitaposott utakat.

Olaszországnak is megvan tehát a maga történelme, története, melyben nehéz, vérzivataros időszakok is szerepelnek.

Luca Di Fulvio, olasz regényíró egy ilyen feldúlt, zűrzavaros, harcban és érzelmekben gazdag  korszak lenyomatát dolgozta fel Az Örök Város balladája című művében. Megmutatja a 19. század közepi Olaszország sajátos helyzetét mind politikai mind emberi oldalról.

A társadalmi rétegek közötti különbség már az első oldalakon kitűnik, amikor a grófnő ellátogat egy árvaházba, hogy gyermeket válasszon, hiszen férjével nem születhetett sajátjuk. Ez a jellegzetes nézőpont a regény egészén végéig jelen van, de ahogy a történelem változik, és egyre inkább felszínre kerülnek az egyéni, sajátos történetek, mintha eltűnne ez a különbség. A grófnő élete gyökeresen megváltozik a politikának, a kizsákmányolásnak köszönhetően és a regénybeli utazás itt kezdődik el. A pápai Rómába mennek, ami veszélyes hely, melynek nyomornegyedeit, hercegi palotáit is megismerhettem, valamint hangsúlyos szerepet kap egy vándorcirkusz is, ami számomra egy ország sokszínű egységét jelenítette meg.  Az író hihetetlen bravúrral válogatta össze a szereplőket, az ország minden szegletéből, minden rétegéből, így a rengeteg nézőpontnak köszönhetően árnyalt képet kaphattam az 1870-es forradalmi események előzményeiről, valamint a csatáról is. A karakterek élők, szinte valóságosak voltak és fejlődtek többségében. A politika, a vallás mellett rengeteg fontos téma bukkant fel epizodikus szinten, melyek még mélyebben jelenítették meg a korszak jellegzetes megosztottságát, hangulatát. Fantasztikus érzelmi skálát rajzolt meg az író a lapokon mind egyéni, mind nemzeti szinten. Hit, remény, szerelem, gyűlölet, összetartozás, reménytelenség, fájdalom, veszteség itatja át a sorokat.  És a forradalom képei szintén nagyon élesek, érzelmesek voltak, mintha én is ott lettem volna az ágyúk, a kardok között és saját szememmel láttam volna az eseményeket. Átéltem a veszteségeket, a fájdalmat, az erőt és a hitet, a félelmet és a hitetlenséget. A főhősökkel együtt vontam le a következtetéseket:

A háború, a halál utólag talán megtanítja az embert jobb emberré válni.

Elsöprő erejű mű. Csodálatos írás.

 

Megjelent: Maxim Könyvkiadónál

·         Oldalszám: 656

·         Borító: füles, puhatáblás

·         Fordította: Hajdúné Vörös Eszter

·         Megjelenés: 2021

·         ISBN szám: 9789634995241

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések