2023. 12. 28., csütörtök : Öntudat kontra szolgaszellem

Hogyan történhetett meg? - Gyakran tesszük fel életünk egy-egy eseményével, történésével kapcsolatban a kérdést, amikor nem látjuk élesen a határvonalakat, a pillanatot, mert a változás észrevétlenül megy végbe. 
A II. világháború borzalmas, félelmetes eseményeivel kapcsolatban is számtalanszor feltettem a kérdést, de csak részleges válaszokat kaptam főleg a szociálpszichológia tanaiból. Úgy gondoltam, hogy a világ örökre levonta a következtetéseket és többé nem lesz háború. Sajnos harcok mindig vannak, hol távol, hol egészen közel, ezért a kérdés nem hagyott nyugodni. 


Boris Cyrulnik: Farkasokkal üvöltők - Öntudat kontra szolgaszellem (Corvina, 2023) című könyvet olvasva viszont egy teljes, sokoldalúan megközelített választ kaptam. Franciaország egyik legismertebb neurológusa, pszichológusa gyermekként átélte a háború eseményeit és egész életében foglalkoztatta a kérdés, hogyan történhetett meg az egész rettenet. Kutatta, kereste a válaszokat és megírta ezt a fontos könyvet. 

Nem hibáztat, csak felfejti azokat a szinte láthatatlan szálakat, melyek összessége elvezetett ahhoz, hogy ártatlan emberek vérét ontsák bizonyos félreértelmezett dogmákat skandálva. Egy aktuális tudományos világkép, sérült személyiségek, hatalom- és pénzvágy, kulturális és társadalmi hatások, valamint egyéb összetevők együttes jelenléte, vagy egymást követő hatásai elvezettek egy disztópikus világba, melyről még olvasni is félnek az utódok, annyira sötét, pusztító és érthetetlen. 

A könyv szépirodalmi, igényes nyelvezettel megírt eszmefuttatás, mely rendkívüli műveltségről tesz tanúbizonyságot. Érinti a művészetet, tudományt, irodalmat, történelmet, gazdaságot is, mindezt olvasmányosan, nyugodtan. Nagy erejű írás, mely mellett nem szabad elmenni. 

Öntudat kontra szolgaszellem. Elfogadjuk a tételeket, vagy merünk kérdezni, változni, fejlődni?



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések