Az óceánok titokzatos világa

Catherine Barr: Az óceán világa egy teknős szemével (Scolar Kiadó, 2021) Illusztrátor: Brendan Kearney

Csodálatos utazás volt a víz alatti világban elmerülni és egy teknős szemével látni mindent. Kényelmes, érdekfeszítő, látványos kirándulást jelentett. Rövid, érthető írások, szemkápráztató illusztrációk varázsoltak el lapról lapra.


Ismeretterjesztő könyv az ifjúság számára. De ez ne rettentse el a felnőtteket, mert élvezetes olvasmány és még tanulni is lehet belőle. Kell valami kedves olvasmányélmény a bennünk rejlő belső gyermeknek is. Gyógypedagógusként az órákon is szerepelt a mű, hiszen a gyerekek rajonganak a természetről szóló írásokért, képekért. Ezt érdemes kihasználni és kikapcsolódás közben olvasgatni, beszélgetni a témáról, mert rengeteget tanulhatnak belőle. 

Az óceán világa és hatása nagyon összetett. A könyv segített eligazodni, hol helyezkedik el az öt óceán, majd egyenként is tárgyalta azokat. Röviden ismertette a főbb jellegzetességeiket, a grafikák pedig segítettek, hogy úgy érezzem, tényleg ott vagyok a vízben és valóban egy teknős szemével láthatok mindent. Olvastam a hullámokról, az árapály jelenségről, a tengeráramlatokról is. Megjelenítette a vízhez szorosan kapcsolódó élőhelyeket is, rávilágított annak jelentőségére, hogy miképp befolyásolja az éghajlat változása, az élőhelyek megsemmisülése az élővilág sorsát.

Csodálatos világot láttam, mely egy jól működő rendszer alapján működik és mindennek megvan a maga helye, ideje. Kijózanodásként ért a könyv végén a klímaváltozásról és az ember okozta károkról szóló fejezet. Így teljesen érthetővé vált, hogy miért kell vigyázni annyira a környezetre és arra is kaptam tanácsokat, hogyan tehetem ezt meg. 


Elképesztően szép könyv. Az alábbi linken beleolvasó is van, érdemes megnézni. 

#scolarkiado #könyv #könyvajánló


Itt megvásárolható


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések